12/15/14

Christmas Dinner


Christmas is just around the corner and my family is already searching for ideas what to eat on Christmas Eve. Due to the fact that some of us are vegetarian and some not, it's always a bit difficult to find a meal, which suits both types.

I really love chestnuts! I could eat them 24/7 and I think they make a perfect ingredient for all types of 'winter meals'. Another reason why I love this recipe is that it is a very quick dish. 

Baked vegetables with chestnuts and herbal dip


Ingredients:
~ 2 persons

- 2 sweet potatoes 
- 1 potatoe
- 1 zucchini
- 2 carrots
- 1 broccoli 
- 250g tofu 
- 1 paprika
- 250g feta cheese
- any other vegetables you like
- 20 chestnuts
- salt, pepper, basil
- olive oil

for the dip:
- 100g yoghurt
- 100g sour cream
- herbals like parsley, basil, thyme etc.
- salt and pepper
- garlic (optional)


Directions:


Wash, chop and peel (those who have a peel) your vegetables. Cut the tofu in small cubes and add everything in a big bowl. Add some olive oil, salt, pepper and basil and taste if it needs more seasoning. Prepare your chestnuts by cutting a cross on the top side. You have to sprinkle them with water in order to make them a bit more softer. Put your vegetables and your chestnuts on a baking tray and bake them for circa 25-30 minutes at 200°. If you want you can spread some feta on the vegetables before you bake them (my boyfriend really likes that by the way). Do not mix the chestnuts with the vegetable on one tray! They should be baked on an extra tray.

In the meantime prepare your dip. Mix the yoghurt with the sour cream and add salt, pepper, herbs and garlic if you want. Give it a good mix and taste.

Sometimes the potatoes need a bit longer than the rest of the vegetables. Always try if it's really ready before you put the tray out.

For all the meateaters I suggest some chicken or turkey breast together with the vegetables, chestnuts and dip  :)

Enjoy!

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Weihnachten steht vor der Tür und meine Familie ist schon auf der Suche nach guten Rezeptideen für den Heiligen Abend. Da manche von uns Vegetarier sind (so auch ich), ist es nicht immer ganz einfach, leckere Speisen zu zaubern, welche für jeden Ernährungstyp passen.

Ich liebe Maroni! Ich könnte sie Tag und Nacht essen und ich denke, dass sie eine wirklich gute Zutat für alle winterlichen Speisen sind. Ein weiterer Grund warum ich dieses Rezept liebe ist, dass es wirklich sehr schnell zubereitet ist.

Überbackenes Gemüse mit Maroni und Kräuterdip


Zutaten:
~ 2 persons

- 2 Süßkartoffeln
- 1 Kartoffel
- 1 Zucchini
- 2 Karotten
- 2 Brokkoli
- 250g Tofu natur
- 1 paprika
- 250g Feta
- 20 Maroni (roh)
- Salz, Pfeffer, Basilikum
- Olivenöl

Für den Dip
- 100g Joghurt
- 100g Sauerrahm
- Salz, Pfeffer
- Kräuter wie z.B. Petersilie, Basilikum, Tyhmian etc.
- Knoblauch (wenn gewünscht)


Anleitung:

Wasche, schneide und schäle (jene welche geschält werden müssen) das Gemüse. Schneide den Tofu in kleine Würfel und mixe alles in eine große Schüssel. Dazu kommt etwas Olivenöl, Salz, Pfeffer und Basilikum. Bereite die Maroni vor indem du ein Kreuz auf die Oberseite der Maroni ritzt. Man muss sie am Anfang und zwischendurch ein wenig mit Wasser besprühen damit sie auch richtig durch werden. Gib alles auf ein Backblech. ACHTUNG: Das Gemüse und die Maroni auf jeweils ein getrenntes Backblech. Um das Gemüse auch zu überbacken, den Feta mit den Fingern zerbröseln und auf das Gemüse streuen (mein Freund liebt das). Backe alles bei ca. 200° für 25-30 min.

In der Zwischenzeit bereite den Dip zu indem du einfach alles gut durchmischt und abschmeckst. 

Manchmal brauchen die Kartoffeln etwas länger als der Rest. Also stelle sicher, dass auch wirklich alles gut durch ist bevor du es aus dem Ofen nimmst.

Für die Fleischesser würde ich dazu eine gebratene Hühner- oder Putenbrust empfehlen, da das meiner Meinung nach sehr viele mögen und es auch gut dazu passt.

Mahlzeit!




2 comments:

  1. I LOVE chestnuts, but for some reason I haven't had any yet this year...I need to change that! I like how you use them almost like a side dish :)

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    1. Love to hear that :) Yes, I bought them but had no idea how to use them properly in a meal. So I decided to use it as a delicious side dish.

      By the way, I'm a huge fan of your blog! Such an honor to me that you commented on one of my blogposts! Thank you for that :)

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